Idrottshall i harmoni med omgivningen


2015

Idrottshall med industriprägel i disharmoni med både människor och miljö



Att anpassa byggander till den omgivning där dom byggs borde vara en självklarhet. Men så är det uppenbarligen inte alla gånger. I de nedanstående bilderna ser vi en befintlig idrottshall belägen i anslutning till en högstadieskola. Utformningen ser enligt mitt omdöme ut att vara framtagen med strikt ekonomiska ramar där arkitektoniska värderingar har fått stryka på foten. Att inte ta större hänsyn till estetiska värderingar är inte bra ur många perspektiv, men framför allt handlar det om ett allmänt välbefinnande som infinner sig när du vistas i tilltalande miljöer. Detta gäller inte minst högstadieelever. Högstadieskolan i säg får anses vara mycket trevlig i sin utformning emedan idrottshallen, som påminner mer om en verkstadslokal som genom sin storlek och utformning får skolan att komma i  sämre dager. Dessutom så angränsar byggnaden till ett bostadsområde där många har byggnaden i sin utsikt, vilket gör området i sig mindre attraktivt. Då skall man veta att mindre attraktiva områden alltid leder till segregation i någon form. Den aktuella byggnaden är också placerad vid infarten till kommunen och den ger ett väldigt tråkigt första intryck.


Med relativt enkla medel skulle  byggnaden kunna ha utformats på ett mer tilltalande sätt och till en relativt liten kostnadsökning. En kostnadsökning som på längre sikt förmodligen inte är större än att den indirekt skulle betala sig själv, genom ett större välbefinnande bland elever och lärare i den närbelägna skolan och ökad attraktionskraft till bostadsområdet. I och med att byggnaden också är iögonenfallande när man anländer till kommunen har dess utformning också betydelse för kommuninvånarna istort och även turister. Att komma till en plats där man möts av en fin bebyggelse är av stor betydelse för den totala upplevelsen och gör den mer välkomnande och attraktiv.


Något som man emellertid skulle kunna göra  så här i efterhand och till en minimal kostnad, är att plantera träd framför fasaden å baksidan vilket skulle förbättra intrycket avsevärt.



Idrottshallen som den ser ut idag på baksidan. Hallen som mer ser mer ut som en idustrilokal  än en idrottshall är belägen bredvid en högstadieskola som syns till höger på bilden. Byggnaden är bland det första man ser när man anländer till kommunen som med sin storlek och utformning ger ett tråkigt och inte särskilt välkomnande intryck. Utformning och färgsättning bidrar inte heller till den harmoniska miljö som man bör eftersträva där människor bor och verkar.

Om vid projekteringstadiet har omgivande miljöer i åtanke så år det alltid möjligt att skapa för människan mer harmoniska miljöer. Ovanstående bild visar att man med relativt enkla medel skulle kunna ha skapat en miljö som är betydligt mer tilltalande och därmed också trevligare att vistas i.


Vad är det som är föförändrat?

Takvinkeln är ökad något för att göra taket synligt även när man är relativt nära byggnaden. Detta ger en inramning av fasaden som tillsammans med ett ökat taksprång ger en mjukare framtoning av byggnaden samt en bättre anpassning till omgivande byggnader. Gråa vertikala ränder förminskar de stora ytorna visuellt. Träd har placerats framför den norra fasaden vilket också bidrar till ett mer harmoniskt intryck.


Så här ser idrottshallen ut idag sedd från framsidan.  Även i denna  vy ser vi en  byggnad med industriprägel som inte är särskilt väl  anpassad till omgivande miljö.

För att minska den industriella karaktären och ge byggnaden en "varmare" framtoning har taket på ovastående bild försätts med taksprång och annan färgsättning på taket.