Estetik, en avgörande faktor för ett långsiktigt välmående och därmed attraktivt samhälle
Att komma till en vacker miljö värmer i själ och hjärta. Oavsett om det är natur eller skapat av människor. Att bo eller vistas i en miljö som utstrålar värme och harmoni är guld värt. Det är till de här platserna vi söker oss för avkoppling och vila. Platser som är planerade med omsorg eller som har fått växa fram med tidens gång, men med känsla för det estetiska uttrycket. En känsla som skulle kunna grunda sig i orden "här skulle jag kunna leva, här skulle jag kunna tänka mig att bo".
Vackra och
Ett hus med rätt proportioner med väl avmätta enkla stuckaturer behöver inte ens vara underhållet för att vara vackert och ändå bidra till en mer harmonisk och ”varm” miljö,........
Varmt, behagligt och inbjudande. Även ett hus som är dåligt underhållet kan utstråla charm och harmoni.
mindre vackra hus
till skillnad från det här huset som man upplever som kallt och mindre inbjudande trots att det är nybyggt.
Om man tänker sig att man hade liknande karaktär på hus som på bilden ovan, så hade vi fått en helt annan och mer positiv upplevelse.
i mer
.............jämfört med vad man upplever med husen på denna bilden. De släta betongytorna och avsaknaden av fönsternischer är något som gör att vi får en ”mindre inbjudande upplevelse.
På den här bilden är husen i bakgrunden färglagda, jämfört med bilden till höger, för att inte dominera för mycket. Upplevelsen är också att fasaden har fått en mer ”levande ” karaktär.................
Till vänster en redigerad bild av nedanstående orginalfoto. Med en mjukare framtoning fås fastigheterna på höjden att bättre smälta in i miljön.
eller mindre samklang med omgivningen
Med tanke på läget så är det oundvikligt att dessa fastigheter blir framträdande i landskapsbilden. Desto viktigare är det då att dom får en utformning som harmonierar med omgivningen.
...............vilket innebär att det inte bara handlar om färgsättning. Fönsternischer eller någon form av utvändig stuckatur skulle förmodligen ge mer ”liv” till fastigheten.
Att skapa ett estetiskt mervärde till omgivande miljö bör vara det överskridande målet vid varje nybyggnation
Med rätt arkitektonisk kompetens och en känsla för estetiska värden är det alltid fullt möjligt att bygga hus som är väl anpassade till omgivning och natur. Något som borde vara det självklara målet vid all form av nybyggnation. Med en viss besvikelse så har man inte lyckats speciellt väl, när det nya Solhöjden på Öckerö har tagit form. Ornament under fönster är ett trevligt inslag för den absoluta närmiljön , men anpassningen till landskapsbilden och omgivande bebyggelse har mycket övrigt att önska.
De nya Solhöjdsbyggnaderna så som de ser ut idag. De för tankarna mer till industribyggnader än bostadshus.
De här husgavlarna som visas på bilden är väldigt dominerande i landskapsbilden. Med sina betongväggar, små fönster, brist på stuckaturer och med minimala taksprång så ger dom dessutom ett väldigt intetsägande uttryck. Kalt, kallt och tråkigt utan någon som helst finess. De nämnda husgavlarna påverkar ett helt bostadsområde negativt. Med det dominerande läget så påverkar det dessutom intrycket och därmed bilden av hela samhället. Inte på grund av husens existens utan på grund av dess utformning och karaktär.
Det är tråkigt att det skall behöva bli så här, eftersom man med relativt enkla arkitektoniska inslag skulle kunnat ge fasaderna ett helt annat och mer tilltalande uttryck. Att skapa ett estetiskt mervärde till omgivande miljö borde alltid vara det överskridande målet vid varje form av nybyggnation.
När man kommer till en plats där hus är väl anpassade till sin omgivning och estetiskt väl utformade kan man känna lugn och harmoni. Miljöer där man vill leva och bo. Att då påstå att det skulle kosta för mycket att göra det lite finare är i regel inte ett hållbart argument. Tvärtom, med rätt kompetens och lite fantasi så behöver det inte bli så mycket dyrare med mer än att det betalar sig många gånger om i ett långsiktigt perspektiv.
Med lite fantasi kan man ge husen en karraktär som ger hela området en trevligare inramning. Det vänstra huset på bilden visar en möjlig variant som visuellt förminskar huset och förskönar området.
Eller så här, med en annan kulör. Sen hade man kanske önskat att man kunde placera utrymningsvägar lite mer diskret och helst "inomhus". Det skulle kanske vara snyggt att ta upp karaktären på gaveln i mitten även på de tvåa andra gavlarna?
Så här ser byggnaderan ut idag. Intetsägande byggnader som tar stor plats i landskapsbilden
Här har husen fått samma gula kulör som gavlarna ovan vilket ger lite mer "värme" till omgivningarna. Lite större takutsprång över gavlarna och djupare fönsternischer ger ett mer stiligt intryck. När husen blir mer tilltalande i sig så påverkas landskapsbilden positivt.
När man tagit del av Öckerö kommuns översiktsplan och detaljplaner får man ett intryck av att estetiska värden är i focus. En spännande utveckling i samband med stora nybyggnadsplaner och med en på papperet tilltalande Arkitektur. Däremot så blir man lite orolig om vartåt det lutar när man ser den här formen av byggnation växa fram.
Är det så här byggnaderna kommer att se ut? Är detta resultatet av att det är byggherrarna som dikterar utformningen av husen? Väljer man (kortsiktigt) den mest kostnadseffektiva lösningen på bekostnad av estetiska värden?
Det är frågor man ställer sig och när man ser dessa husgavlar torna upp sig. Om svaret på frågorna är ja, så är det risk att den spännande utvecklingen kommer på skam när det viktiga helhetsintrycket sätts på prov. Den nya detaljplanen för Öckerö, visar i många stycken på trevligt gestaltade miljöer, vilka man hoppas kunna bli införlivade i framtiden. Men då förväntar man sig någonting mer än vad som åstadkommits för Solhöjdsbyggnaderna.